Clinica TioVet va ofera cele mai bune servicii medical veterinare.
(+40) 0726.753.438
(+40) 021.231.34.10

Sfaturi

 

VACCINAREA

                La caini, prima vaccinare se face la varsta de sase saptamani, dar numai dupa deparazitarea interna, repetata la 10 zile, cu un vaccin monovalent(impotriva parvovirozei), sau bivalent (impotriva parvovirozei, maladia Carre - jigodie). Pana la sase saptamani, cainii sunt protejati de anticorpii primiti de la mama. Dupa doua-trei saptamani de la prima vaccinare, urmeaza vaccinarea de rapel, cu un vaccin polivalent(impotriva parvovirozei, jigodiei , hepatitei , leptospiroza, parainfluenta), in functie de vaccinarea anterioara. A treia vaccinare se efectueaza la varsta de 12 saptamani, cu un vaccin polivalent(impotriva parvovirozei, jigodiei , hepatitei, leptospiroza, parainfluenta), plus vaccinarea antirabica. Optionala, dar puternic recomandata, este vaccinarea contra coronavirozei si giardiozei, infectii des intalnite in ultimii ani. Cainele va putea fi scos din casa, sau va intra in contact cu alte animale, cel mai devreme la o saptamana de la ultima vaccinare. Vaccinarea de rapel anuala este reprezentata de vaccinul polivalent plus vaccinul antirabic si este indicata pentru prevenirea bolilor mai sus mentionate. Vaccinarea antirabica este obligatorie si se poate face incepand cu varsta de trei luni a cainelui si se va repeta anual.

                La pisici, prima vaccinare se face la varsta de 9 saptamani cu vaccin trivalent, realizand imunizarea activa a pisicilor contra rinotraheitei virale feline (FVR), a calicivirozei feline (FCV) si a panleucopeniei virale feline (FPL). Dupa 3 saptamani urmeaza vaccinarea de rapel, tot cu vaccinul trivalent + vaccinul antirabic. Optional, dar puternic recomandata, este vaccinarea contra leucemiei feline. Pisica va putea fi scoasa din casa sau va intra in contact cu alte animale la o saptamana de la ultima vaccinare.

                ATENTIE! Incepind cu anul 2015, vaccinarea antirabica la caini nu se mai efectueaza fara ca acestia sa fie microcipati si inregistrati in “REGISTRUL DE EVIDENTA AL CAINILOR CU STAPAN”(R.E.C.S.). In josul paginii, puteti citi care sunt obligatiile proprietarilor de caini incepind cu anul 2015, conform art.7 din Ordinul nr.1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan*.

 

DEPARAZITAREA

                Deparazitarea INTERNA: catele / pisici gestante: cu 2-3 saptamani inainte de nastere si impreuna cu puii pana la intarcarea lor. Puii de caine si pisica incepand cu varsta de 1 luna, obligatoriu cu rapel, folosind produse speciale pentru pui. Animalele adulte la fiecare 3-4 luni.

                Deparazitarea EXTERNA: in anotimpul calduros este recomandata ca deparazitarea externa (contra purecilor, capuselor), sa fie facuta lunar. In anotimpul rece, deparazitarea externa, se poate face si la 2-3 luni, dar nu mai rar. In continuare sunt descrise succinct cele mai frecvente parazitoze intalnite la caine si pisica. Prevenirea aparitiei lor prin deparazitari regulate, face ca viata prietenului si chiar a dumneavoastra, sa fie una sanatoasa.

                GIARDOZA: se manifesta prin enterite moderate, diaree persistenta in special la pui. Aceasta afectiune se poate transmite si la om, acesta prezentand aceleasi manifestari.

                BABESIA: este un parazit transmis prin intermediul capuselor, ce provoaca boala denumita Babesioza, care este mortala daca nu este depistata si tratata la timp. Simptomele ei sunt: febra mare care nu cedeaza la medicatia uzuala, icter ori subicter, dureri in tot corpul, urina cu sange. La cel mai mic semn, prezentati va de urgenta la cabinetul veterinar.

                DIROFILARIA: este un parazit cardiac ce se transmite prin intermediul tantarilor si se cantoneaza in ventriculul drept. Acest parazit poate cauza serioase leziuni cardiace si pulmonare. Netratata la timp aceasta afectiune este fatala. Medicul veterinar poate prescrie o medicatie preventiva impotriva acestei afectiuni, care are rolul de a proteja si impotriva celorlalte specii de paraziti interni, realizandu-se concomitent o protectie multipla.

                VIERMII CILINDRICI: din aceasta categorie fac parte si ascarizii sau cum ii numim popular, limbricii. Acestia cunosc o dezvoltare progresiva in interiorul puilor, pana la virsta de 3 luni, puii neavand sistemul imunitar pregatit sa lupte cu acesti "secatuitori" de substante nutritive. Semne ca slabirea, apetitul capricios, diareea persistenta, pot duce cu gandul la faptul ca animalul este infestat cu ascarizi. Ascarizii au un potential infestant si pentru oameni. Helmintozele: ouale acestora sunt trasmise de obicei prin intermediul purecilor, fecalelor sau carne netratata termic. Simptomatologia specifica apare numai in infectiile massive si se constata anemie, abdomen balonat, coprostaza, sensibilitate gastrica si vomizari. Se poate transmite si la om, care poate dezvolta asa numita hidatidoza frecvent intalnita in patologia umana. Astfel controlul periodic, deparazitarea regulata si corecta, previn aparitia infectiei atat la om, cat si la animal.

 

ALIMENTATIA:

                Animalele de companie trebuie sa aiba un program de hrana bine stabilit de dumneavoastra impreuna cu medicul veterinar, care sa tina cont de urmatoarele elemente: rasa, varsta, talie, greutate, probleme medicale, probleme de comportament. Deasemenea trebuie tinut cont intodeauna de indicatiile producatorilor de pe ambalajele hranei comerciale(uscate sau umede). Efortul depus de catre nutritionisti in ultimele decenii, s-a concretizat prin aparitia hranei comerciale special creata pentru animalul dvs. Mai mult de atat, s-au perfectionat formule echilibrate adresate diverselor categorii: animale tinere, adulte, in varsta, obeze, cu par lung, celor care traiesc exclusiv in casa, sau chiar formule speciale pentru anumite rase. Au aparut chiar si diete medicate(suport nutritional adresat animalelor suferinde de anumite afectiuni). Aceste produse comerciale, fie ca sunt sub forma umeda(conserve, plicuri), sau uscate, asigura in totalite necesarul de substante nutritive, vitamine si minerale. In functie de calitatea produselor, acestea se impart in 3 categorii: regular, premium si superpremium. Diferentele constau in calitatea produselor de baza folosite in compozitie si bineinteles in pretul acestora. In afara preparatelor comerciale mentionate, in cazul in care va decideti sa hraniti cainele cu hrana preparata in casa, trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte: cainele are nevoie de o dieta ce contine 40% carne, 30% legume, 30% produse care contin amidon. Astfel, urmand aceasta formula, veti asigura cainelui dvs o dieta echilibrata. Carnea va fi de vita sau pasare, organe(ficat, rinichi, etc). Legumele pot fi: salata, telina, morcovi pastârnac, dovlecei, rosii, ardei, etc. Produsele care contin amidon: orez, paste fainoase, terci de ovaz, mamaliga. Puteti asigura necesarul proteic si din brânza de vaci, cas, urda.

                ATENTIE! Ciocolata, dulciurile, lactatele fermentate, alimentele prajite, mezelurile, carnea de porc, oasele de pui, nu au ce cauta in alimentatia sanatoasa a cainelui, chiar daca sunt adorate de majoritatea lor, putandu-le dauna grav sanatatii.

                *Extras din ,,Ordinul nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan”:

Capitolul II - IDENTIFICAREA ŞI ÎNREGISTRAREA CÂINILOR CU STĂPÂN

Art. 7. - Obligaţiile proprietarilor

(1) Proprietarii câinilor au obligaţia să identifice şi să înregistreze animalele în Registrul Câinilor cu Stăpân în termen de 90 zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

(2) Proprietarii de câini cu vârsta mai mare de 90 de zile la data intrării în vigoare a prezentelor norme, au obligaţia de a identifica şi înregistra animalele în RECS până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

(3) În vederea înregistrării câinilor, proprietarii au obligaţia de a solicita identificatorului şi operatorului RECS, identificarea electronică cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea acţiunilor sanitare veterinare obligatorii conform prevederilor legale, înregistrarea în RECS, eliberarea carnetului de sănătate şi a paşaportului după caz.

(4) Pentru îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (3), proprietarii câinilor au obligaţia să prezinte medicilor veterinari documentele şi informaţiile de identificare necesare.

(5) În cazul deplasării câinilor în spaţiile publice pe teritoriul României, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care atestă efectuarea acţiunilor sanitare veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea în RECS.

(6) În cazul deplasărilor în străinătate, suplimentar faţă de elementele descrise la alin. (5), sunt obligaţi să deţină asupra lor şi paşaportul animalului.

(7) Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicul veterinar de liberă practică utilizator RECS, în termen de 7 zile evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moartea.

(8) În cazul morţii animalului, proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legi, utilizatori RECS, scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate.

(9) În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul cât şi noul deţinător al câinelui, au obligaţia să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze în acest registru schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă.

(10) Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificarea şi înregistrarea în RECS, a serviciilor prestate de către unităţile medicale veterinare de asistenţă sau de clinicile veterinare universitare.

(11)La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligaţia de a anunţa, după caz şi/sau proximitate, cea mai apropiată secţie de Poliţie sau serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înfiinţat la nivelul unităţii administrativ – teritoriale pe a cărei rază teritorială a fost găsit câinele, în vederea depistării şi anunţării proprietarului.